Pages

Tuesday, December 11, 2012

Herba Derhaka Mentua

TAHUKAH ANDA???

Herba yang dikenali sebagai derhaka mentua ini adalah salah satu herba didalam Coklat Love Habibi yang salah satu fungsi untuk melancarkan perjalanan haid dan mengembalikan kecergasan badan.
ihsan :melur.com
Nama Tempatan:Derhaka Mertua
Nama Saintifik:Plumbago Indica
Nama Lain:Ceraka kampung, plumbago, Chitrakmool
Famili:Plumbaginaceae
Lokasi dijumpai:Tumbuhan Liar

keterangan:

Tumbuhan renek dari kumpulan dikot ini merupakan tumbuhan yang tidak berapa dikenali ramai walaupun kegunaannya sebagai herba berubat telah diaplikasikan semenjak zaman berzaman. Ia merupakan tumbuhan herba bukan semusim. Batangnya separa berkayu dengan ranting yang mudah lentur. Daunnya ringkas, berbentuk bujur dengan bahagian hujung daun yang runcing. Bahagian permukaan daunnya licin dan berkilat. Derhaka mertua mempunyai bunga yang cantik dan berwarna merah terang. Bunganya mempunyai lima kelopak bunga dan dipegang oleh tangkai bunga yang panjang dan menegak. Ia selalunya tumbuh di kawasan belukar yang agak terlindung dari cahaya matahari yang terik. Ia membiak melalui keratan batang dan biji benih. Akar Derhaka mertua berwarna kekuningan. Bahan aktif yang terdapat dalam derhaka mertua ialah plumbagin dan glokosid sitostrerol.

kegunaan:

Bahagian derhaka mertua yang biasa digunakan dalam perubatan ialah akarnya.Air rebusan akarnya digunakan untuk mengatasi masalah sembelit. Ia juga digunakan untuk menggugurkan kandungan. Ia bersifat anti radang . Ia juga dapat mengembalikan kecergasan badan. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk mengubati batuk, bronkitis , angin dalam perut (colic) dan kudis buta (scabies). Di Malaysia fungsi utama tumbuhan ini ialah untuk melancarkan perjalanan haid. Untuk tujuan ini 2 atau tiga helai daunnya yang segar, dibersihkan dan dikunyah begitu sahaja dalam tempoh seminggu dari tarikh sepatutnya haid. Tumbuhan ini amat merbahaya dan boleh menggugurkan janin jika diambil oleh wanita yang sedang hamil. Oleh itu penggunaannya perlulah dilakukan dengan berhati-hati

No comments:

Post a Comment

 

House of Cloth Diapers Copyright 2010 | Designed by Neyhan Creative